
Tegenwoordig kun je op veel websites niet meer zomaar een makkelijk wachtwoord intikken zoals “123456” of “ QWERTY” – en dat is maar goed ook, want een zwak wachtwoord kan ervoor zorgen dat een kwaadwillende hacker via dit wachtwoord allerlei andere data van jou kan inzien om er vervolgen misbruik van te maken. In dit artikel leggen we je uit hoe je een sterk wachtwoord maakt en welk wachtwoord je sowieso niet moet kiezen!
Tip 1: Verzin een complete zin in plaats van losse woorden
Als je gebruik maakt van één of twee losse worden, dan kan een hacker dit redelijk eenvoudig kraken middels een zogenaamde woordenlijstaanval waarbij er een grote database aan woorden wordt gescand om jouw wachtwoord te raden.
Een wachtwoordzin is dan een betere optie, dus in plaats van het woord “boeken” maak je er “boekenlenenindebieb” van, dat laatste woord vind je niet terug in een woordenboek. Het is overigens nóg veiliger als je symbolen of letters in deze zin verwerkt, bijvoorbeeld” “[email protected]”.
Tip 2: Gebruik je wiskundeknobbel
Bij sommige websites moet je een extra karakter of symbool in je wachtwoord verwerken, kies in zo’n geval voor een rekensom, bijvoorbeeld “100+2=honderdentwee”. Dit is een extra veilig wachtwoord aangezien je gebruik maakt van cijfers, letters én symbolen.

Tip 3: Vermijd je persoonlijke gegevens
Veel hackers gebruiken allerlei programma’s om persoonlijke gegevens van jou te achterhalen, denk hierbij aan je naam, maar ook je geboortedatum, waar je bent geboren, je woonplaats of de stad waar je hebt gestudeerd. Vermijd dus deze info als je een wachtwoord verzint, aangezien het dan vrij eenvoudig te herleiden is.
Tip 4: Activeer tweestapsverificatie
Zodra je ergens een account aanmaakt, bijvoorbeeld op een website of in een app, is het tegenwoordig vaak mogelijk om de zogenaamde tweestapsverificatie te activeren. Dit is tot nu toe de meest veilige manier om je accounts en wachtwoorden veilig te houden. Het houdt namelijk in dat je bij het inloggen een tekstbericht wordt gestuurd naar je mobiele telefoon. In dit bericht tref je een unieke (tijdelijke) code aan die je vervolgens – in combinatie met je wachtwoord – moet invoeren om in te loggen. Hierdoor maak je het erg moeilijk voor een kwaadwillende hacker!

Bonus Tip: Gebruik absoluut niet één van deze 25 wachtwoorden
Uit een recent onderzoek is gebleken dat er wereldwijd maar liefst 30 miljoen accounts gehackt zijn omdat ze een absurd wachtwoord hadden gebruikt: “123456” en “123456789”. We hopen dat je creatief genoeg bent om een veiliger wachtwoord te verzinnen. Desalnittemin, hieronder een lijstje van de 25 meest gehackte wachtwoorden – vermijd deze dus!
- 123456
- password
- 123456789
- 12345678
- 12345
- 111111
- 1234567
- sunshine
- qwerty
- iloveyou
- princess
- admin
- welcome
- 666666
- abc123
- football
- 123123
- monkey
- 654321
- [email protected]#$%^&*
- charlie
- aa123456
- donald
- password1
- qwerty123