
Tegenwoordig heb je als consument de keuze uit tientallen verschillende merken en soorten harde schijven, HDD (de traditionele harde schijf) of een SSD: de Solid State Drive. Maar wat is nu eigenlijk het verschil en welke kun je het beste kiezen?
Het verschil tussen HDD en SSD
Een HDD (Hard Disk Drive) is de harde schijf die sinds jaar en dag terug is te vinden in desktop computers en laptops. Het bestaat letterlijk uit een mechanische behuizing en een magnetische schijf die fysiek ronddraait om informatie toe te voegen of te verwijderen. Een SSD doet in essentie hetzelfde maar de data wordt op een chip opgeslagen. Een SSD heeft dus geen bewegende onderdelen en is in alle gevallen ook kleiner en compacter dan een HDD.
Wanneer kies je voor een SSD?
Eén van de beste toepassingen van een SSD is dat je er Windows op kunt installeren, zodra je daarna je computer aanzet, zul je merken dat deze razendsnel wordt opgestart. Een SSD is ook zeer aan te raden als je bepaalde zwaardere programma’s dagelijks gebruikt, denk hierbij bijvoorbeeld aan foto- of videobewerkingssoftware. Je zult merken dat deze programma’s ook een stuk sneller opstarten.

HDD is ideaal voor (langdurige) data opslag
Een HDD is het meest geschikt als je vooral veel data wilt opslaan en minder vaak diverse programma’s installeert. Denk hierbij aan een back-up systeem waarbij je een HDD gebruikt om duizenden vakantiefoto’s op te slaan, die zul je niet elke dag bekijken, maar bij een HDD ben je er zeker van dat deze data jarenlang intact blijft. Daarnaast is een HDD schijf per aangekochte GB voordeliger dan een SSD.
HDD of SSD?

Het beste antwoord is: een combinatie van beiden. In de meest ideale situatie kies je voor een SSD om Windows te installeren, naast een aantal programma’s die je dagelijks gebruikt. Vervolgens schaf je ook een HDD voor data opslag: foto’s, video’s, muziek en games.
Hoe vervang ik een harde schijf?
Het vervangen van een harde schijf is relatief eenvoudig. Bij een laptop tref je vaak aan de onderkant een klepje waar de harde schijf achter zit. Als je dit klepje losmaakt zie je de harde schijf die vast zit met een aantal schroefjes en een SATA connector. Je hoeft dan alleen maar de schijf los te schroeven en het nieuwe exemplaar in de omgekeerde volgorde te monteren.
Bij een desktop computer HDD is de vervanging nog eenvoudiger: je verwijdert het zijpaneel – deze zit vast middels een aantal schroefjes aan de zijkant (of achterkant) en je kunt er makkelijk bij om de harde schijf vervangen.

Wanneer je liever niet zelf je harde schijf wilt vervangen, kun je ook voor enkele tientjes gebruik maken van onze ReplaceDirect Reparatie Service. Wij monteren dan een nieuwe harde schijf in je laptop en zorgen er ook voor dat de data van de oude schijf naar het nieuwe exemplaar wordt overgezet.