Wanneer je beamerlamp opeens kapot springt kan dit leiden tot paniek. Altijd goed dus om een reservelamp op de plank te leggen. Zo kun je weer met z’n allen voetbal kijken op groot scherm of je presentatie duidelijk laten zien. Maar hoe werkt een beamerlamp nou eigenlijk? In dit artikel leggen we je dit uit.
Hoe werkt beamer lamp?
Een beamerlamp is een hoge druk gasontladingslamp. In de lamp zit een geïoniseerd gas, zoals neon, argon, xenon, krypton of een mengsel hiervan en metaalelementen zoals kwik of natrium. Door het gas loopt een elektrische stroom, die door de vrije elektronen en ionen in de lamp gestuurd wordt. Zo vindt er gasontlading plaats. De vrije elektronen gaan steeds sneller bewegen aangespoord door het elektrische veld en botsen tegen de atomen van het gas en de metaalatomen. Zo wordt het energieniveau van de elektronen nóg hoger dan dat het al was, om vervolgens weer terug te gaan naar zijn originele energieniveau. Bij dit proces wordt er een foton of elektromagnetische straling uitgestoten die zichtbaar wordt in de vorm van licht.
Waaruit bestaat een beamer lamp?
In een beamerlamp zit een binnenballon gemaakt van keramiek of kwarts glas. Hierin vindt het proces van de gasontlading plaats. Om de binnenballon zit een buitenballon van glas. Deze beschermt de binnenkant en absorbeert de UV straling die vrijkomt door de gasontlading. Om de lamp te voeden zit er een voorschakelapparaat aan vast, die ervoor zorgt dat er stroom door de lamp gaat. Om de gasontlading op gang te brengen heeft de lamp ook een pulsstarter nodig die korte spanningspieken opwekt.
Waarom duurt het even voordat een beamer lamp op volle sterkte is?
Het opwarmen van een beamerlamp kan soms wel enkele minuten duren. Dit komt omdat de metaalelementen tijd nodig hebben om in gasvorm over te gaan. Hierdoor stijgt de druk in de lamp waardoor er geleidelijk steeds meer licht vandaan komt. Wanneer de lamp goed warm is, schijnt hij pas op volle sterkte.
Wat voor lampen zijn ook een hoge druk gasontladingslamp?
Hoge druk gasontladingslampen worden naast in beamers voor nog veel meer toepassingen gebruikt. De verlichting van voetbalstadions, de koplampen van moderne auto’s, straatverlichting, flitsers, neonlampen voor lichtreclame en de lampen van sommige zonnebanken maken ook gebruik van deze techniek.
Heb jij nog meer vragen over beamer lampen? Laat het ons weten!