ReplaceDirect Blog

Tips & tricks om je apparaten een langer leven te geven

  • Home
  • Categorieën
    • Smartphone en Tablet
    • Laptop en Desktop
    • Printer en Netwerk
    • Multimedia en Gaming
    • Huis en Kantoor
    • Batterijen en Accu’s
    • Kabels
    • Verlichting
    • Gereedschap
  • Over ReplaceDirect
  • Contact

Hoe onderhoud je een fietsaccu?

17/07/2014

Fietsaccu, uitleg en onderhoud

Wij zijn druk bezig om ons assortiment uit te breiden met fietsaccu’s. Helaas kunnen wij momenteel nog geen fietsaccu’s leveren. 

De verkoop van elektrische fietsen, ook wel e-bikes genoemd, zit in de lift. Tegenwoordig is bijna 25% van de verkochte fietsen een fiets van dit type. En dat is niet zo gek, want dankzij de elektrische trapondersteuning fiets je moeiteloos tegen de wind in of een helling op. Bij iedere trapbeweging krijg je een extra zetje en dat fietst makkelijk, licht en comfortabel. Het duwtje in de rug opent bovendien ook deuren voor minder validen en niet getrainde fietsers die zo nu en dan de bergen in fietsen. De e-bike biedt echter niet vanzelf trapondersteuning, daar is natuurlijk een fietsaccu voor nodig. In dit blog leggen we je alles uit over fietsaccu’s in een elektrische fiets en geven we je tips over het onderhoud van de fietsaccu.

De fietsaccu in de elektrische fiets

De motor van een elektrische fiets loopt op stroom en die wordt weer gegenereerd vanuit de fietsaccu die op of in de e-bike bevestigd is. De fietsaccu kan zich op diverse plaatsen in of op de fiets bevinden, dit verschilt per merk of model fiets. De plek van de fietsaccu heeft echter wel invloed op het rijgedrag van de fiets. Het gewicht van de accu heeft namelijk zijn uitwerking op het zwaartepunt van de e-bike.

Bij de aanschaf van een elektrische fiets kun je kiezen uit een fiets met of zonder uitneembare fietsaccu. Het voordeel van een uitneembare accu is dat deze overal eenvoudig met behulp van bijgeleverde lader opgeladen kan worden. Daarnaast scheelt het in gewicht wanneer je de fiets wilt vervoeren, doordat je de accu er dan uitneemt. Bovendien is het, wanneer de accu uitneembaar is, mogelijk om een reserveaccu in bijvoorbeeld je fietstas mee te nemen. Wanneer je een e-bike waarbij de accu in het zicht zit maar lelijk vindt, kun je kiezen voor een elektrische fiets waarbij de fietsaccu onzichtbaar is weggewerkt. De accu kan bijvoorbeeld verwerkt zitten in het frame, de kettingkast of zelfs het zadel van de fiets. Het voordeel is dat de accu dan goed beschermd weggewerkt zit. Nadeel is echter dat je de fiets niet overal kunt opladen, omdat je dan de hele fiets nodig hebt. Tegenwoordig zijn er gelukkig ook elektrische fietsen verkrijgbaar waarbij de fietsaccu zit weggewerkt in het frame, maar toch uitneembaar is. Best of both world’s zou je kunnen zeggen.

De fietsaccu kan op de volgende manieren in een elektrische fiets verwerkt zitten:

  • Fietsaccu in of op de bagagedrager
    De achter- of bagagedrager van een elektrische fiets is de meest bekende plek om de fietsaccu in te plaatsen. Op deze plek is de accu makkelijk afneembaar, zit deze niet in de weg en is deze makkelijk aan het zicht te onttrekken met behulp van fietstassen.
  • Fietsaccu in het frame van de fiets
    De fietsaccu kan ook slim weggewerkt zitten in het fietsframe. Het voordeel van deze oplossing is dat het zorgt voor een extra stabiele wegligging, omdat het zwaartepunt op deze manier laag ligt. Daarnaast is de accu verbogen in het frame, waardoor je bijna niet ziet dat het een elektrische fiets is. Nadeel is wel dat de accu niet altijd uitneembaar is. Er zijn tegenwoordig echter wel e-bikes op de markt waarbij de fietsaccu in het frame zit verwerkt, maar toch uitneembaar is.
  • De accu zit verwerkt in de kettingkast
    De accu kan ook weggewerkt zitten in de kettingkast van de fiets, maar kan dan ook evengoed uitneembaar zijn. Met een accu in de kettingkast worden de voordelen die je hebt met de accu in het frame nog meer versterkt. Zo is een elektrische fiets met een fietsaccu in de kettingkast haast niet meer te onderscheiden van een gewone fiets. Daarnaast ligt het zwaartepunt nog lager, waardoor de wegligging van de fiets nog stabieler is.
  • Fietsaccu onder de voordrager
    Er zijn ook elektrische fietsen waarbij de fietsaccu onder de voordrager zit. Door op de voordrager een mand of krat te plaatsen waarin de accu verwerkt zit is haast niet zichtbaar dat het een elektrische fiets betreft.
  • Accu weggewerkt in het zadel
    Er zijn tegenwoordig ook al ontwikkelingen gaande waarbij de fietsaccu in het zadel van de fiets zit gemonteerd.

Fietsaccu onderhoud en laadtips

Waar je accu zich ook bevindt in of op je elektrische fiets, het is altijd zaak de fietsaccu goed te onderhouden. In e-bikes wordt veelal gebruik gemaakt van een accu van het type nikkel-metaalhydride of van het type lithium-ion. Een li-ion accu is nagenoeg vrij van onderhoud, waar een fietsaccu van nikkel-metaalhydride meer aandacht nodig heeft.

Opladen van de fietsaccu

  • Volg het laadadvies dat bij je elektrische fiets wordt geleverd goed op en zorg voor tijdig onderhoud van de e-bike en de fietsaccu. Op die manier blijven zowel fiets als accu in optimale conditie.
  • Zodra een fietsaccu ouder wordt en meer laadcycli heeft gehad neemt de capaciteit af. Dit is volledig normaal en dit is ook niet te voorkomen, hoe goed je de fietsaccu ook onderhoudt.
  • Ook wanneer je de elektrische fiets niet of nauwelijks gebruikt heeft de accu toch af en toe wat energie nodig. De accu heeft namelijk één keer per twee maanden stroom nodig, ook al is de accu volledig opgeladen weggelegd.
  • Wanneer de fietsaccu volledig is opgeladen, ontkoppel dan de lader. Als je op vakantie gaat, of de fiets voor langere tijd niet gebruikt, neem dan bij voorkeur de fietsaccu uit de fiets (indien mogelijk) en bewaar de accu op een schone, droge plek waar het niet te koud of te warm is.
  • Het is overigens beter om de fietsaccu met regelmaat te gebruiken. Een lang ongebruikte accu veroudert namelijk sneller. Fiets daarom af en toe een rondje om de accu te activeren.
  • Bijladen van een fietsaccu gaat behoorlijk snel, waarbij geldt dat de li-ion varianten hierin het snelst opladen. Laden tijdens een koffiepauze onderweg is vaak alweer voldoende om vele kilometers te kunnen maken. Als de fietsaccu helemaal leeg is duurt dit uiteraard wat langer. En hoe meer wattuur, hoe langer de laadtijd.
  • Als je een fietsaccu van het type nikkel-metaalhydride hebt, dan is het zaak om de fietsaccu regelmatig door te laden, ook wanneer je de e-bike een tijdje niet gebruikt. Als dit type batterij opgeladen is, ontkoppel dan ook zo snel mogelijk de lader.
  • Een li-ion accu kun je gerust wat vaker opladen, bijvoorbeeld wanneer de accu nog niet helemaal leeg is. Het is in elk geval van belang dat je volledige ontlading van dit type batterij voorkomt. Volledige ontlading kan, ondanks de vele ingebouwde beveiligingen, de batterij namelijk flink beschadigen.

Temperatuurinvloed op de fietsaccu
Voor ieder type accu geldt dat zowel kou als hitte funest zijn. Door temperatuurinvloed loopt de kwaliteit van de fietsaccu namelijk met rasse schreden terug waardoor de prestaties van de accu hard achteruit gaan. Het vervelende van blootstelling aan kou is dat dit vaak pas aan het licht komt zodra de temperaturen buiten weer omhoog gaan. In de zomer wordt er immers meer gefietst dan in de winter. De welbekende fietsschuurtjes zijn voor een e-bike dan ook een ware vijand; in de winter zijn ze namelijk extreem koud en in de zomer te vergelijken met de alom bekende sweatshops.

  • Zodra het buiten koud is, minder dan 10 graden Celsius welteverstaan, is het aan te raden om de fietsaccu te bewaren op kamertemperatuur. Zet ook de fiets bij voorkeur in een omgeving met kamertemperatuur.
  • Als het koud is, dan is het vanzelfsprekend dat de fietsaccu harder moet werken en dat dit meer energie kost. Je fietst dan dus minder kilometers met dezelfde accu. Met name li-ion accu’s zijn gevoelig voor lage temperaturen. Onder de 10 graden Celsius moeten ze langer opladen, hebben ze minder vermogen en ook minder beschikbare energie. De energie stroomt bij lage temperaturen namelijk minder makkelijk door de batterij vanwege de kou.
  • Stel een fietsaccu nooit bloot aan extreme hitte.

Fietsen met de fietsaccu

  • Zorg altijd voor voldoende bandenspanning, minimaal vier bar (hoe smaller de band des te hoger de druk). Hierdoor heb je minder weerstand en verbruikt de fietsaccu minder energie, waardoor deze meer kilometers meegaat.
  • Zorg ervoor dat je wegrijdt in een lichte versnelling en tijdig schakelt tijdens het rijden. Dit bevordert namelijk de accucapaciteit. De fietsaccu hoeft dan minder energie te leveren en gaat langer mee.
  • Wanneer je op de fiets zit en voldoende bij-trapt, verbruikt het batterijpakket eveneens minder energie.
  • Fiets zoveel mogelijk in constante snelheid. Steeds optrekken en stoppen vergt veel energie van de fietsaccu.
  • Uiteraard hebben ook het gewicht van de berijder, de ouderdom van de accu en de windkracht invloed op de weerstand van de fiets en dus de fietsaccu. Bij zwaardere mensen moet de accu meer vermogen leveren om op dezelfde snelheid te komen en gaat vanzelfsprekend wat minder lang mee. Dat geldt ook bij harde wind en natuurlijk zodra de accu ouder wordt. In dat geval neemt de capaciteit af en fiets je minder kilometers op eenzelfde acculading.

Veilgheid en de fietsaccu

  • Een kwalitatief goede accu, wat een fietsaccu van de fabrikant doorgaans is, is beschermd tegen kortsluiting, overlading en oververhitting. Het intelligente laadsysteem houdt overal de controle op, waardoor veiligheid gegarandeerd is en het risico nihil is. Bovendien zijn alle fietsaccu’s door de fabrikant grondig getest, inclusief de casing die om de accucellen zit.
  • Bij hoge uitzondering kan het zijn dat een fietsaccu gevaarlijk is. Wanneer je echter normaal omgaat met de accu is dit risico te verwaarlozen. Het is wel zaak dat je goed controleert dat de fietsaccu niet beschadigd is. Als je de fietsaccu bijvoorbeeld hebt laten vallen kan de casing gescheurd zijn en kan er water bij de accucellen komen, wat gevaarlijk is. Laat de fietsaccu na een val dan ook altijd controleren door een specialist om er zeker van te zijn dat alles in orde is.
  • Probeer een fietsaccu of -accupack nooit te openen en werp een batterij nooit in het vuur.
  • Wanneer je fietsaccu toch defect is, of deze gewoon na intensief gebruik versleten is, lever hem dan in bij een inleverpunt. Dat is wel zo prettig voor het milieu.

We wensen je veel fietsplezier. Happy to please you!

Deel dit artikel:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Onderwerp: Batterijen en Accu's Tags: accu, e-bike

Reacties

  1. P Cruiming schrijver zegt

    22/07/2014 op 18:00

    Dag wat een vooruitgang in de bike we wachten af wat het fiets gedoe gaat worden,
    Een vraag is er al een zonnepaneel die mijn fiets accu bij kan laden terwijl ik fiets.
    Hartelijke groet
    P Cruiming

    • Sander schrijver zegt

      24/07/2014 op 07:51

      Beste P Cruiming,

      Bedankt voor de reactie. De ontwikkelingen in de e-bike staan inderdaad niet stil! Wij volgen ze in ieder geval op de voet.

      Voor zover wij weten zijn er momenteel nog geen zonnepaneelsystemen die tijdens het fietsen de fietsaccu opladen. Dit heeft te maken met de capaciteit in combinatie met de grootte van het zonnepaneel.

      Wil je een accu namelijk voldoende kunnen bijladen met een zonnepaneel tijdens het fietsen, dan is het systeem te groot om op de fiets mee te nemen. Stel dat er systemen zouden zijn die op de fiets mee te nemen zijn, dan is het laadvermogen van dit systeem dusdanig laag dat het niet merkbaar is dat de fietsaccu wordt bijgeladen.

      Happy to please you!

      Sander
      Team ReplaceDirect

  2. H.J.Koch schrijver zegt

    26/08/2014 op 21:02

    Hallo,misschien een zeurtje maar ik vind tot nu toe nog maar weinig beweging in de prijzen van fietsaccuus.Ze blijven allemaal even duur.Prijsbescherming soms?

    • Sander schrijver zegt

      27/08/2014 op 11:14

      Beste H.J. Koch,

      Dat klopt, er zit weinig beweging in de prijzen. Momenteel hebben de bekende fietsenmerken de prijzen in handen. Er is vooralsnog geen concurrentie (mogelijk) van accu’s die worden aangeboden via andere partijen. Ook wij van ReplaceDirect kijken met veel belangstelling uit naar het moment dat dit wel het geval gaat zijn.

      Sander
      Team ReplaceDirect

Volg ReplaceDirect

  • Email
  • Facebook
  • Linkedin
  • Twitter
  • YouTube

Populaire artikelen

  • Laptop scherm problemen: wat is de juiste oplossing?
  • Wat voor stekker heb je nodig in Denemarken?
  • Wat is een laptop docking station en wat kun je ermee?
  • Wat is belangrijk om te weten over gel- en loodaccu’s?
  • Welke stekker heb je nodig in Griekenland?

Recente reacties

  • ReplaceDirect op Hoe maak je je laptop stofvrij?
  • Lenie de goeij op Hoe maak je je laptop stofvrij?
  • Henk Scheerooren op Hoe duurzaam is de Samsung Galaxy Fold smartphone?

Het verhaal van ReplaceDirect

https://youtu.be/K9gh-CsaAJQ

Categorieën

  • Batterijen en Accu's (48)
  • Gereedschap (18)
  • Huis en Kantoor (23)
  • Kabels (20)
  • Laptop en Desktop (92)
  • Multimedia en Gaming (23)
  • Printer en Netwerk (11)
  • Smartphone en Tablet (116)
  • Verlichting (6)

Categorieën

  • Batterijen en Accu's (48)
  • Gereedschap (18)
  • Huis en Kantoor (23)
  • Kabels (20)
  • Laptop en Desktop (92)
  • Multimedia en Gaming (23)
  • Printer en Netwerk (11)
  • Smartphone en Tablet (116)
  • Verlichting (6)

Populaire Artikelen

  • Laptop accu tips
  • Hoe maak ik mijn laptop sneller?
  • Boormachineaccu tips
  • Energiebespaartips voor de smartphone accu
  • Hoe plaats je een SSD in jouw Macbook?
  • De fietsaccu: technieken
  • Hoe maak je een laptop toetsenbord schoon?
  • Hoe laad je jouw telefoon het beste op?

Volg ReplaceDirect

  • Facebook
  • Linkedin
  • Twitter

Contact Info

[email protected]

ReplaceDirect | [email protected] | Copyright © 2019
Om je zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn maakt dit blog gebruik van cookies.Ok