Zodra je op zoek bent naar een nieuwe accu speelt al snel de vraag op waar je nu eigenlijk allemaal op moet letten bij de aanschaf. Bij de productinformatie van een accu zie je vaak het begrip ‘milliampère-uur’ of kortweg ‘mAh’ staan. Veel mensen vragen zich dan af wat dat precies inhoudt en wat het getal dat in mAh wordt uitgedrukt nu eigenlijk zegt? ReplaceDirect nam het begrip milliampère voor je onder de loep en legt je hieronder uit wat het betekent.
Wat is mAh?
De gebruiksduur of capaciteit van een accu is afhankelijk van de stroomsterkte. Deze stroomsterkte wordt uitgedrukt in milliampère wat weer wordt vermenigvuldigt met het aantal uren (hours) dat de batterij stroom kan geven. Dit is te vangen in de formule (mA x h). Er is dus sprake van een relatie tussen de gevraagde stroom en de duur dat deze stroom kan worden geleverd aan het apparaat. Daarbij geldt dat wanneer er meer stroom gevraagd wordt van de accu dit ten koste gaat van de (werk)tijd.
Voorbeeld: Een batterij van 2000 mAh zal in een klok een jaar lang werken, oftewel 9090 uren, aangezien de klok heel weinig stroom vraagt (0,22 mA). In formulevorm ziet dat er zo uit: 2000 mAh / 0,22 mA = 9090,90 h. Dezelfde batterij zal in een radio slechts acht uur meegaan. Dit komt namelijk omdat de radio veel meer stroom vraagt (250 mA). In formulevorm: 2000 mAh / 250 MA = 8 h.
Uit bovenstaand voorbeeld kun je dus concluderen dat een batterij met een hogere capaciteit een langere gebruikstijd heeft. Het kan dan ook geen kwaad om sterkere batterijen te gebruiken. Het is echter wel schadelijk om een batterij met een te afwijkend voltage te gebruiken.
mAh versus gewicht
Ook gewicht speelt een relevante rol in dit verhaal. De capaciteit van een accupack staat namelijk altijd in relatie met het gewicht. Daarbij geldt dat het gewicht toeneemt naarmate de capaciteit toeneemt. In dat geval wordt er vaak gesproken over ‘zwaardere cellen’. Zwaarder snijdt hier het mes aan twee kanten; namelijk met het oog op capaciteit en met het oog op gewicht. Naast een toename in gewicht per losse cel is het vaak zo dat wanneer er van een accupack een hogere capaciteit wordt verlangd dit veelal gerealiseerd wordt door verschillende cellen parallel te schakelen. Twee keer een 1,2V cel van 2000 mAh parallel geschakeld zal op de polen 1,2 V en 4000 mAh afgeven. Wanneer op deze wijze een hogere capaciteit gerealiseerd wordt is er sprake van een lineair verband tussen gewicht en capaciteit. Beiden worden immers verdubbeld.
Extra vermogen
De accupacks van tegenwoordig bestaan veelal uit lithium-ion cellen. Individuele lithium-ion cellen hebben een capaciteit van 2600 mAh. In de accupacks zijn hiervan dan ook veelvouden te vinden. In een 14,8 Volt laptop zijn voor een capaciteit van 5200 mAh bijvoorbeeld al acht stuks 3,7 Volt cellen nodig. Oftewel; vier keer in de serie voor het voltage en twee keer parallel voor de capaciteit.
Layman’s terms
Wellicht vraag je jezelf na het lezen van dit artikel af wat je nu eigenlijk met deze informatie kunt doen. Dat is eigenlijk vrij eenvoudig; na het lezen van deze informatie kun je een weloverwogen beslissing maken voor de aanschaf van een nieuwe accu door te letten op de verhouding tussen het gewicht en uithoudingsvermogen van een accu. Wanneer je bijvoorbeeld dagelijks twee uur door de stad wandelt met je laptop onder je arm zal bij de aanschaf van een nieuwe accu het gewicht een belangrijkere rol spelen. Geef je echter met regelmaat draadloos presentaties met je laptop, dan is het uithoudingsvermogen juist een factor die voor jou zwaarder weegt dan het gewicht van de accu. De keus is aan jou. Happy to please you!
dat heb je mooi uitgelegd Sander,succes
Beste L van den Berg,
Graag gedaan. Fijn dat we je verder hebben kunnen helpen.
Happy to please you.
Sander
Team ReplaceDirect
En…..
Hoe lang een laptop met een geladen accu doet hangt af van het verbruik.
Als je een (moderne) externe harddisk, dus zonder eigen adapter, op de laptop aansluit, krijgt deze
zijn werkspanning vanuit de USB aansluiting en belast op deze manier de accu.
De meesten schakelen zichzelf uit als ze een tijd niet gebruikt worden.
Een draadloze muis betrekt zijn voeding uit zijn eigen batterij.en het verbruik van de USB stick
hiervoor is te verwaarlozen.
Zo ook USB WiFi_ Bluetooth, en andere aanverwante sticks.
Boosdoeners zijn een USB ventilator, verlichting of andere onnodige gadgets.
En muizen (met snoer) die voorzien zijn van allerlei lichteffecten.
Voorts kun je het energiebeheer van de laptop zodanig instellen dat er ook een besparing
optreedt.
Het scherm is dan minder fel dan je gewent bent.
De screensaver aanzetten op een (voor jou) gunstige interval.
Het geluid minderen en alle overbodige programma’s afsluiten is ook wel handig.
De processor wordt minder belast, wordt minder warm en de ventilator slaat dan niet zo vaak aan.
Als je de PC dan ook nog op een vlakke ondergrond zet is de koeling optimaal.
Bedankt voor het delen van je kennis!